Canadese ambassade

Tokio, Japan

Shunmyo Masuno

1991


Op vier hoog in hartje Tokio liggen op maar 400 vierkante meter de Niagara watervallen, de Rocky Mountains en de Atlantische Oceaan


Afb.1 In deze daktuin vat Masuno de karakteristieke landschappen van Canada waaronder de Rocky Mountains samen in een karesansui, een Japanse rotstuin. (Beeld: freeimages.com)
Afb.2 De tuin van ontwerper Shunmyo Masuno is een symbool van de vriendschap tussen Japan en Canada. (Beeld: japantimes.co.jp)
Afb.3 Drie piramidevormige blokken vormen de Rocky Mountains. (Beeld: japantimes.co.jp)
Afb.4 De tuin combineert de grandeur van het Canadese landschap met verfijnde Japanse detaillering. (Beeld: japantimes.co.jp)

In 1991 opende de Canadese ambassade in Tokio haar deuren. Architect Raymond Moriyama ontwierp het vier verdiepingen hoge gebouw. Het pand staat symbool voor de ruimte en diversiteit van Canada, op een manier die betekenis heeft voor de Japanners. De bijbehorende tuin is van ontwerper Shunmyo Masuno en bedoeld als plek voor contemplatie, voor bezoekers en het ambassadepersoneel – een symbool van de vriendschap tussen beide landen. Masuno was hoofdpriester bij een zentempel in Yokohama en in het zenboeddhisme is de tuin niet bedoeld als ruimtelijke ervaring – bijvoorbeeld om doorheen te lopen – maar als middel om te mediteren.


De formele entree van de ambassade en de tuin bevinden zich op de vierde verdieping. In deze daktuin vat Masuno de karakteristieke landschappen van Canada samen in een karesansui, een Japanse rotstuin. Drie piramidevormige blokken vormen de Rocky Mountains, twee vijvers staan voor de Atlantische en Grote Oceanen. Enkele ruige stenen, de haksporen duidelijk zichtbaar, symboliseren het Canadese Schild, een geologisch gebied dat grofweg de helft van Canada beslaat. Het bladerdak van de naastgelegen parken is door het principe van shakkei of borrowed view deel van de tuin.


Masuno vertaalde het Canadese landschap naar een karesansui om een tuin aan de andere kant van de wereld betekenis te geven. Zo maakte hij een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een plaats van verbeelding. De tuin combineert de grandeur van het Canadese landschap met de verfijnde Japanse detaillering.